AntiMedia – Alternativă informațională » Tinerii basarabeni au cerut revenirea sintagmei „limba română” în Constituție

Antisistem, Naţional

Tinerii basarabeni au cerut revenirea sintagmei „limba română” în Constituție

În ajunul Zilei Limbii Române, la 30 august, mai mulți tineri au organizat o acțiune de protest în Piața Marei Adunări Naționale, prin care au cerut autorităților și clasei politice de la Chișinău să renunțe la ideea eliminării cursului istoriei românilor din cursul preuniversitar și să efectueze modificări la articolul 13 al Constituției Republicii Moldova în care se stipulează că “limba moldovenească” este limba oficială a statului.

Protestul a fost organizat la inițiativa unui grup neformal de tineri, la care s-au alăturat și GA “Spirit românesc”, GI “Deșteptarea” și asociația „Noua Dreaptă”.

La acțiune au participat istoricii Ion Varta și Alexandru Savin care s-au pronunțat pentru revenirea istoriei naționale în programul școlar. În opinia doctorului în istorie Ion Varta, subiectul disciplinei istoriei românilor ar putea deveni agenda unui Congres al Istoricilor, care ar putea oferi actualei guvernări soluții pentru depășirea acestei probleme.

Președintele asociației „Noua Dreaptă”, Vitalie Jereghi a declarat că eliminarea cursului de istorie a românilor ar putea avea drept consecință degradarea morală a tinerilor și ștergerea identății lor entice.

Scrie un comentariu


36 queries in 0,689 seconds.