AntiMedia – Alternativă informațională » Temple

Istorie, Opinii, Ortodoxie, Politic, Social

Temple

Anti UE - noul soviet european

Mă uitam pe youtube la un video montat din fotografiile mănăstirii Noul Neamţ care arătau distrugerile suportate din cauza sistemului comunist sovietic şi mă gîndeam, oare dacă astăzi asistăm la ridicări de biserici în regiunile de răsărit ortodoxe, totuşi societatea noastră e sănătoasă din punct de vedere duhovnicesc?

Nu îmi pot lua sarcina de moralizator sau învăţător, dar ca şi orice om am dreptul (ştiu că sună cam liberal ) sau mai curînd, sunt obligat să cuget asupra problemelor cu care se confruntă neamul ortodox, în general şi neamul românesc, în particular. Este de datoria fiecărui român să se întrebe dacă în lumea de azi noi trăim româneşte, dacă trăim conform valorilor care ne-au format ca români. Dăm vina pe comuniştii care ne-au distrus biserici şi au pus gratii gurii noastre, dar oare aceasta a putut opri mărturisirea credinţei de către martirii închisorilor comuniste? NU, sau poate am trăit mai bine tăcînd? NU. Atunci era de ales să murim drepţi sau să trăim strîmb. Fiecare din acei care au trăit pe timpurile comuniste şi-au făcut alegerea. Putem spune că oamenii sunt vinovaţi de lipsa unui păstor în condiţiile în care aceşti păstori duhovniceşti au fost exterminaţi de puterea sovietică? La această întrebare nu mă voi încumeta să răspund dar aş vrea să înţeleg altceva: Lumea de azi, care este liberă, de ce caută refugiu în nihilism, ateism, liberalism etc. fugind de nefericirea sa? De ce nu se întoarce acolo de unde le este rădăcina, adică la valorile noastre autentice? Vrem conducători puternici şi drepţi dar nu vrem să ne întoarcem la rădăcinile unde vom găsi resursele necesare pentru a educa astfel de elită. Oare Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrîn, Mihai Eminescu, Valeriu Gafencu, Brîncovenii, aceşti fii ai neamului românesc pe loc gol au apărut, din neant au venit, sau venirea lor a fost pregătită de secolele statorniciei noastre spirituale? Oare dacă nu ne întoarcem spre acele valori care i-au creat pe aceşti FII mai putem nădăjdui ca Dumnezeu să ne trimită astfel de oameni? Ne dorim un viitor democrat şi liberal, în care să domine „drepturile fundamentale ale omului” şi „libertatea de expresie” dar nu găsim un model de personalitate în istoria noastră strălucită care să se conducă după astfel de principii. Unicele principii erau cele de ascultare a Cuvîntului Domnului. Ne plîngem că au murit români, floarea naţiunii, în timpul comunismului, fără să vrem să ştim că acea floare era una ortodoxă. Astfel dintr-o extremă, ne aruncăm în alta, cea liberală. Căutăm în liberalism un model aristocratic(nobil) de „a fi”, pe cînd un “aristocrat”, după Aristotel, este cel care e pregătit să se jertfească pentru alţii; ştim bine că liberalismul proclamă interesele individului în detrimentul statului şi obştei în general – de unde atunci să găsim oameni educaţi de liberalism care să fie gata să se jertfească pe altarul neamului?

Ori închidem ochii, ori nu ştim, că acel sistem care a creat democraţia modernă şi liberalismul este acelaşi care a creat comunismul. În căutarea de virtuţi, noi închidem ochii la viciile acelei lumi, acelui sistem frumos la chip şi putrezit în interior. Da, comunismul (sistemul ateu şi “tiranic”) a distrus templele de cărămidă dar mai puţin duhul (vasul virtuţilor), pe cînd sistemul acestor vremi (liberal, democrat, postmodernist etc.) construieşte templele de cărămidă dar mai mult distruge fundamentul duhovnicesc (axul valoric spiritual), căci nu vor folosi Bisericile la nimic dacă nu vor fi în ea cei ce iubesc şi slăvesc pe Domnul. La fel este şi cu templu de lut al Duhului Sfînt care este trupul omului, a fost anihilat de comunism, exterminat, dar duhul omului mai puţin îl putea anihila, pe cînd acum, ucigînd sufletul, acest sistem spre care alergăm, cel ateu şi „liber”, subordonează şi trupul omului, transformîndu-l în dobitoc util.

Autor: ToraVic

Un comentariu la “Temple”

  1. Bravo !!!!

Scrie un comentariu


57 queries in 0,909 seconds.