AntiMedia – Alternativă informațională » Studiu: conservatorii și liberalii au Mântuitori diferiți

Religie

Studiu: conservatorii și liberalii au Mântuitori diferiți

Psihologii din Universitatea Stanford au studiat în mediul creștinilor americani reprezentările lui Iisus și au stabilit că acestea sunt legate strâns de viziunile sale politice. Articolul care descrie studiul dat a fost publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

În cadrul lucrării, experții au efectuat un sondaj on-line a 800 de persoane, care se identifică drept creștini. Jumătate din aceștia au constituit protestanții, un sfert catolici, iar un sfert reprezentanți ai altor curente. Fiecărui voluntar i-a fost propus un chestionar, care includea întrebări legate de probleme politice și economice, precum și descrierea unor serii de situații în care respondentul trebuia să prezinte cum în viziunea sa s-ar comporta Hristos într-o situația sau alta.

În rezultatul cercetării, savanții au ajuns la concluzia că liberalii și conservatorii tind să creadă că în prezent Iisus ar fi fost liberal, respectiv conservator. Fiecare din grupuri recunoaște că are anumite idei care putea fi “incompatibile” cu învățăturile Mântuitorului: spre exemplu, conservatorii nu sunt de acord cu distribuirea egală a bunurilor, iar liberalii nu sunt de acord cu interzicerea avorturilor și discriminarea homosexualilor.

În același timp, atât liberalii, cât și conservatorii consideră că contradicțiile sale cu învățătura lui Hristos sunt secundare – ambele grupuri fiind predispuse să prezinte drept probleme centrale ale credinței pe acelea care sunt compatibile cu propriile sale opinii.

Savanții numesc această atitudine – “proiectarea propriilor viziuni”. În opinia cercetătorilor, scopul unei astfel de proiectări constă în diminuarea contradicțiilor care apar între viziunile politice și religioase ale credinciosului. Autorii studiului consideră că pe măsura ce devin mai credincioși, oamenii tind să atribuie lui Hristos propriile sale viziuni politice.

Scrie un comentariu


40 queries in 0,713 seconds.