AntiMedia – Alternativă informațională » Sprijinul sârbilor pentru aderarea la UE scade

Eurosceptic

Sprijinul sârbilor pentru aderarea la UE scade

Sprijinul pentru aderarea Serbiei la UE este la cel mai scăzut punct din 2002 şi până în prezent, potrivit unui sondaj recent efectuat de Oficiul pentru Integrare Europeană (EIO) al guvernului în decembrie.

Potrivit rezultatelor sondajului, în 2011, sprijinul faţă de aderarea la UE a scăzut cu 6%, la 51%, în timp ce 28% din sârbi sunt împotriva aderării şi 18% au declarat că se vor abţine de la vot.
Şefa EIO, Milica Delevic, a subliniat faptul că sondajul a fost efectuat după ce Consiliul European a decis la începutul lunii decembrie să nu acorde Serbiei statutul de candidat.

„Sondajul arată raportul raţional-emoţional din rândul cetăţenilor. Acesta ilustrează modul în care se discută despre UE în dezbaterea publică şi dezvăluie o tendinţă de gândire după tiparul ‘strugurilor acri’. Dacă nu am primit ceva, atunci oricum nu era important”, a afirmat Delevic.

Deşi sprijinul pentru aderarea la UE a ajuns la apogeu în decembrie 2003, acesta este în scădere din 2010, potrivit sondajelor EIO.

„UE nu ne doreşte în acest moment şi acest lucru este foarte clar. Avem nevoie de o societate organizată, care să combată corupţia, precum şi legi care sunt implementate şi îi protejează pe cetăţeni. Trebuie să introducem toate acestea în sistem pentru binele nostru, pentru a ne putea fi mai bine, nu pentru că cineva ne forţează să facem asta”, a declarat Milovan Petrovic, un programator din Belgrad de 31 de ani, publicaţiei SETimes.

Oficialii, reprezentanţii opoziţiei şi ONG-urile declară că motivele acestui declin sunt variate, mergând de la chestiunea Kosovo până la situaţia economică dificilă din UE şi incluzând îndoielile populaţiei cu privire la supravieţuirea Uniunii.

„Orice menţionare referitoare la Kosovo şi la legătura sa cu viitorul progres al integrării europene [a Serbiei] provoacă reacţii negative în rândul cetăţenilor sârbi”, a declarat Maja Bobic, oficial al Mişcării Europene din Serbia, pentru SETimes.

Criza din zona euro a sporit îndoielile cetăţenilor că proiectul european va supravieţui, a argumentat Bobic, dar „nu totul este atât de sumbru, întrucât un număr tot mai mare de cetăţeni sprijină reformele şi cred că acestea trebuie implementate indiferent de aderarea la UE”.

„Cetăţenii au avut mari aşteptări întrucât guvernul anunţase statutul de candidat ca pe un lucru sigur”, a adăugat Bobic.

„Nemulţumirea este uşor de înţeles, întrucât actualul guvern nu a reuşit să îndeplinească criteriile pentru primirea statutului de candidat. Cetăţenii sunt obosiţi şi dezamăgiţi după cei 12 ani de guvernare a Partidului Democrat al preşedintelui Boris Tadic şi de incapacitatea acestuia de a-şi ţine promisiunile”, a declarat Marko Djuric, un oficial al Partidul Progresist Sârb, de opoziţie.
Djuric a explicat că importanţa integrării europene nu a fost explicată în mod adecvat populaţiei şi că autorităţile au fost iresponsabile în întregul proces de aderare.

Sondajul EIO confirmă că respondenţii consideră că aderarea Serbiei la UE este în mare măsură obstrucţionată de şantajul şi condiţionarea constantă, precum şi de incompetenţa conducerii sârbe.
Totuşi, 41% din respondenţi şi-au exprimat convingerea că aderarea la UE înseamnă o viaţă mai bună — în special pentru tineri — precum şi noi locuri de muncă. Alţi 35% identifică aderarea cu dreptul de a călători în cadrul UE.

O noutate este creşterea numărului celor care văd aderarea la UE din punctul de vedere al protejării drepturilor individuale ale cetăţenilor — de la 16% în luna iunie a anului la 22% în decembrie.
Dintre cei care se opun aderării Serbiei la UE, 23% declară că principalul motiv pentru care ar vota împotrivă este convingerea lor că UE nu va aduce Serbiei nimic bun, precum şi că guvernul va avea mai mult de beneficiat decât ei, potrivit sondajului.

Sondajul a arătat de asemenea că un număr tot mai mic de cetăţeni sunt dispuşi să îşi schimbe obiceiurile de muncă şi trai pentru aderarea la UE deoarece ei cred că Uniunea îşi închide porţile din cauza problemelor economice tot mai mari.

sursa: SETimesc.com

Scrie un comentariu


56 queries in 1,304 seconds.