AntiMedia – Alternativă informațională » Seceta pune în pericol securitatea alimentară a Moldovei

Securitatea Naţională

Seceta pune în pericol securitatea alimentară a Moldovei

Seceta din vara şi toamna anului trecut, care continuă şi acum, nu va pune în pericol securitatea alimentară a Moldovei. Cel puţin acestea sunt asigurările pe care le dau oficialii. Pe de altă parte, potrivit specialiştilor în domeniu, trebuie să ne aşteptăm la o recoltă mai proastă de grâne.

Contactat de Info-Prim Neo, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a spus că, în ciuda condiţiilor climaterice neprielnice, grânele s-au refăcut şi, dacă în curând va cădea zăpadă, aşa cum se aşteaptă, recolta nu va avea de suferit prea mult. „Totul este relativ. Cu o lună şi jumătate în urmă era dezastru, acum însă situaţia s-a îmbunătăţit, a început perioada de înfrăţire la grâne”, a declarat Vasile Bumacov.

Potrivit oficialului, asigurarea cu grâu a ţării şi securitatea alimentară nu e unul şi acelaşi lucru. „Există ţări care nu cultivă niciun kilogram de grâu, dar securitatea alimentară nu le este pusă în pericol. Sunt alte îngrijorări acum: dacă va continua seceta, trebuie să ajustăm tehnologia de prelucrare a pământului la o agricultură conservativă, ca să nu pierdem din umezeala solului”, a menţionat ministrul.

Directorul Serviciul Hidrometeorologic de Stat „Hidrometeo”, Ilie Boian, susţine că există posibilitatea că perioada care a mai rămas din iarnă se va încadra în limitele normei regimul termic şi pluviometric. „Rezultatul unui studiu efectuat de noi a stabilit că după o perioadă îndelungată secetoasă, cum a fost din 1 august şi până în prezent, urmează perioade mai umede sau cel puţin în limitele normei. Chiar dacă iarna va fi mai uscată decât norma şi vom avea rezerve puţine de umezeală în sol, avem speranţa că primăvara şi vara vor fi destul de bune”, a declarat directorul Hidrometeo.

Ilie Boian spune că starea grânelor nu este chiar bună deoarece perioada de înfrăţire trebuia să înceapă până la sosirea iernii, însă a întârziat cu aproape o lună şi jumătate.„Condiţiile agrometeorologice au fost nefavorabile şi semănatul a început la 10 octombrie, când trebuia să se sfârşească”, a subliniat directorul. Potrivit lui Ilie Boian, plantele s-au înrădăcinat slab şi, chiar dacă vom avea zăpadă iarna aceasta, oricum în primăvară semănăturile vor fi slăbite, astfel nu putem tinde spre o recoltă de grâne foarte bună.

Ilie Boian a menţionat că în mai multe discuţii cu ministrul Bumacov oficialul a asigurat că nu există nicio primejdie pentru securitatea alimentară a ţării, deoarece recolta de cereale în 2011 a fost foarte bună şi s-a exportat puţin, astfel există rezerve de cereale. De asemenea, în primăvară, dacă vor fi condiţiile bune, s-ar putea lărgi semănăturile primăvăratice. Acolo unde semănăturile au ieşit prost se va face reînsămânţarea pământului ca să nu fie utilizat terenul în zadar.

Sursa: info-prim.md

Scrie un comentariu


57 queries in 0,815 seconds.