AntiMedia – Alternativă informațională » O companie din Iran va construi un robot salvamar

Antisistem, Hi-Tech / Ştiinţă

O companie din Iran va construi un robot salvamar

Compania iraniană RTS Lab lucrează la proiectarea unui robot care va putea acorda ajutor persoanelor în pericol de înec. Prototipul poartă numele Pars.Aparatul reprezintă un quadricopter, este dotat cu un monitor FLIR, care operează în infraroșu pentru a găsi persoanele în pericol, ajungând asupra cărora, le aruncă un colac de salvare. La etapa actuală robotul poate purta un singur colac, dar pe viitor va putea stoca până la 15 colaci de salvare, care vor fi umflați imediat înainte de a fi aruncați.

Dezvoltatorii au împărțit proiectul în patru faze: Prima fază, la care se află proiectul, presupune elaborarea unui prototip capabil să acorde ajutor în apropiere de mal.

La etapa a doua robotul va fi capabil să aterizeze pe apă, vor fi extinse domeniile de aplicabilitate, aparatul va fi folosit pentru monitorizare, pentru filmare în regiuni periculoase,  pentru stingerea incendiilor și pentru poziționare de precizie înaltă.

La etapa a treia vor fi identificate și înlăturate neajunsurile, iar etapa a patra presupune producerea de serie și promovarea comercială a robotului.

Pentru acest aparat a fost construită o platformă de decolare, care are în același timp și rolul de încărcător pentru acumulator. În perspectivă platforma va fi dezvoltată pentru a funcționa autonom, primind informație de la sateliți, iar alimentarea va fi în baza energiei solare.

Robotul incorporează giroscoape, module GPS, barometre și busolă, în viitorul apropiat vor fi integrați și senzori de ultrasunet.

Primele testări vor începe în câteva luni. Prețul unui astfel de aparat va fi între 30 000 și 40 000 USD.

Conform autorilor, în ultimii 8 ani, în marea Caspică au fost în pericol de înec peste 46 500 oameni, dintre care 1100 au decedat, aceste date au constituit imboldul pentru elaborarea robotului.

Amintim că recent au fost publicate mai multe materiale în care sunt prezentate prototipuri asemănătoare elaborate de ingineri americani pentru folosirea lor în scopuri militare.

Scrie un comentariu


57 queries in 0,848 seconds.