AntiMedia – Alternativă informațională » Moldova nu va cînta imne islamice, chiar dacă partiturile ar veni de la Patriarhie. Protodiaconul Andrei Kuraev se pronunţă “întru apărarea musulmanilor” din Moldova

Opinii şi Analize, Religie

Moldova nu va cînta imne islamice, chiar dacă partiturile ar veni de la Patriarhie. Protodiaconul Andrei Kuraev se pronunţă “întru apărarea musulmanilor” din Moldova

Întru apărarea musulmanilor și a cinstei Bisericii” se intitulează articolului protodiaconului Andrei Kuraev publicat pe blogul său ca reacție la poziția episcopului de Bălți și Fălești, Marchel. Poziția diaconului moscovit a fost fixată și de INTERFAX.

Pe 9 mai, folosindu-se de ocazia mitingului consacrat zilei biruinței la Bălți, vlădica Marchel s-a adresat mulțimii chemîndu-i să iasă în apărarea credinței și a țării. Motivul îngrijorării episcopului este legalizarea cultului musulman în Moldova. “Dacă noi nu vom opri guvernul, într-o bună zi fiicele acestui pămînt se vor trezi în haremurile musulmane”, a avertizat vlădica mulțimea, chemîndu-i să iasă la proteste pe data de 18 mai. Preasfințitul Marchel a asemuit legalizarea islamului în Moldova cu o mină pusă de Guvernul Filat la temeliile statalității Republicii Moldova.

La rîndul său, protodiaconul Andrei Kuraev a criticat poziția episcopului moldovean. Misionarul moscovit e de părere că o poziție atît de radicală venită din partea unui ierarh al Bisericii Ortodoxe Ruse ar putea crea mari probleme în Rusia și în țările din Asia Mijlocie, unde Patriarhia Moscovei are biserici.

“Un episcop al Bisericii Ortodoxe Ruse, chiar dacă el slujește în Moldova, este perceput ca față și voce a Patriarhiei Moscovei. Astfel de declarații ale unui episcop în Moldova pot crea probleme serioase în Rusia și în țările din Asia Mijlocie unde există parohii și eparhii rusești. Biserica noastră transparent și sincer, la nivel sinodal, se pronunță pentru libertatea de conștiință. Nu cumva Moldova ar trebui să facem o excepție?”, se întreabă retoric misionarul rus. Iar drept argument decisiv părintele Andrei a invocat dorința moldovenilor de a avea regim liber de vize cu Europa, lucru cu neputință de realizat în condițiile intoleranței religioase promovate la nivel de episcopi. Același argument a fost adus și de către minoritatea sexuală din Moldova în timpul campaniei pentru legea antidiscriminare.

Ar trebui Moldova să fie o excepție de la politica generală a Patriarhiei Moscovei? Răspunsul poate fi unul singur: da. Patriarhia Moscovei nu poate pune pe umerii Moldovei povara politicii expansioniste a statului rus. Moldova nu poate cînta imne islamice, chiar dacă partiturile ar veni de la Patriarhie. Potrivit statisticilor oficiale, în Moldova nu există musulmani. Dovada este chiar numele straniului muftiu al nou înființatei ligi musulmane, Sergiu Sochircă. Dacă străinii musulmani, veniți în Moldova pentru afaceri sau studii, au convertit cîțiva moldoveni, nu este cazul ca statul să recurgă la legalizarea cultului islamic. Noua lege a cultelor, care a omis din prevederile sale factorul numeric obligatoriu pentru înregistrarea unui cult religios, este o gafă legislativă care trebuie corectată de urgența. Pentru aceasta se pronunță episcopul Marchel și, din surse neoficiale, întreaga Mitropolie a Moldovei care se va alătura protestelor împotriva noii legi a cultelor.

Nu este nevoie ca diaconii de la Moscova să-i apere pe musulmani tocmai în Moldova. Mai bine ar încerca cineva să-i apere pe creștinii din țările musulmane.

de Ierodiacon Savatie Baştovoi

2 comentarii la “Moldova nu va cînta imne islamice, chiar dacă partiturile ar veni de la Patriarhie. Protodiaconul Andrei Kuraev se pronunţă “întru apărarea musulmanilor” din Moldova”

  1. băăăăă, Savatie Baştovoi este ieromonah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Da, se vede ca nu a fost prea atent ziaristul in cauza.
    Daca ne uitam ce au patiti francezii si germanii si alte tari occidentale care au ingaduit cu multa larghete si mult trambitata toleranta patrunderea religiei islmice pe teritoriul lor, ne dam seama ca parintele Savatie nu exagereaza .

Scrie un comentariu


27 queries in 1,044 seconds.