AntiMedia – Alternativă informațională » Minorităţile spun că Albania discriminează dreptul la naţionalitate

Noul Bizanţ

Minorităţile spun că Albania discriminează dreptul la naţionalitate

Minorităţile etnice din Albania — macedoneni, greci, sârbi, muntenegreni, vlahi, rromi şi egipteni – au anunţat că vor depune o contestaţiela Curtea Europeanăa Drepturilor Omului din Strasbourg ca urmare a hotărârii emise săptămâna trecută de Curtea Constituţională de a şterge categoria „naţionalitate” din registrele juridice şi civile.

Curtea a stabilit că pentru numărarea populaţiei din Albania nu este necesară includerea „naţionalităţii” pe formularele de recensământ.

Un motiv special de nemulţumire este ştergerea „naţionalităţii” din registrele oficiale de naşteri, inclusiv în cazul minorităţilor deja recunoscute, cum ar fi grecii din sudul Albaniei şi macedonenii din zona Mala Prespa.

Curtea albaneză a acţionat în baza contestaţiei juridice emise de mai mulţi judecători locali, precum şi de Alianţa Roşu şi Negru, unul dintre principalii oponenţi ai înregistrării etniei şi identităţii religioase în recensământul albanez care s-a desfăşurat în luna octombrie.

„O oarecare minoritate greacă artificială va cere un statut special, poate şi un procent în parlament sau guvern”, a declarat Kreshnik Spahiu, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Justiţie din Albania. Consiliul este prezidat de preşedintele Bamir Topi, pentru ca sistemul judiciar să fie monitorizat.

Minorităţile susţin că guvernul discriminează pe faţă, declarând drept neconstituţional dreptul cetăţenilor de a fi de altă naţionalitate decât cea albaneză. Unii au trimis deja scrisori de protest înainte de a decide să conteste decizia curţiila Strasbourg.

„Minoritatea macedoneană care trăieşte în zona Mala Prespa, deja recunoscută, nu se mai poate declara ca atare. Cerem ca autorităţile albaneze să permită libera exprimare a naţionalităţii de către toţi macedonenii din întreaga Albania, nu doar în Mala Prespa”, a declarat Edmond Temelko, preşedintele Alianţei Macedonene pentru Integrare Europeană, publicaţiei SETimes.

„Nici grecii care sunt recunoscuţi ca minoritate în sudul ţării nu se mai pot declara greci. Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru sârbi şi muntenegreni, ca să nu mai vorbim de alţii, care nu au fost recunoscuţi ca minorităţi de la bun început”, a adăugat Temelko.

„Situaţia este foarte îngrijorătoare pentru noi. Politicienii noştri de toate culorile, mass-media minorităţilor, intelectualii şi ţara nu trebuie să permită realizarea acestui plan insidios al Tiranei împotriva noastră”, a declarat rezidentul grec Dimitris Doutsis ziarului Vouliarati.

Decizia curţii vine la doar câteva săptămâni după ce minorităţile şi-au exprimat protestul faţă de promisiunile neîndeplinite ale politicienilor albanezi de a înregistra etnia cetăţenilor în timpul recensământului.

Vangel Dule, reprezentatul Partidului pentru Drepturile Omului, o formaţiune a minorităţii greceşti, i-a condamnat de asemenea pe reprezentanţii comunităţii internaţionale din Tirana pentru faptul că ignoră apelurile minorităţilor la dialog şi cooperare.

„Bătălia juridică privind chestiunea naţionalităţii va continuala Strasbourg, deoarece decizia [curţii constituţionale] este contrară articolului 20 din constituţia Republicii Albania”, a declarat Dule la reuniunea cu reprezentanţii tuturor minorităţilor care a avut loc recentla Korca.

La reuniune, reprezentanţii minorităţilor au semnat o declaraţie comună în care aceştia afirmă că nu recunosc rezultatele recensământului din octombrie. Recensământul a fost marcat de manipulări şi abuzuri şi a fost condus fără o transparenţă suficientă, au spus aceştia.

„Un procent mai mare de membri ai minorităţilor au răspuns pozitiv la apelul nostru la boicot, iar aceştia nu sunt număraţi. Legea recensământului nu [vizează] dezvăluirea numărului real al minorităţilor, ci manipularea statisticilor, ceea ce reprezintă o continuare a politicii discriminatorii a regimului totalitar”, se arată în declaraţie.

„Articolul 20 din legea recensământului stipulează o amendă de 1 000 de dolari pentru cei care se declară non-albanezi dacă nu au fost înregistraţi ca atare în registre. Prin astfel de acţiuni, statul albanez continuă politica moştenită de la fostul regim totalitar, aceea de a arăta în mod artificial că este etnic omogen şi nu o ţară multietnică”, a spus Temelko.

Minorităţile au cerut guvernului să iniţieze un dialog real pentru modificarea legislaţiei existente şi să le respecte drepturile în conformitate cu standardele internaţionale.

La începutul lunii octombrie, ministrul albanez de externe Edmond Haxhinasto s-a întâlnit cu omologul său macedonean Nikola Popovski şi i-a spus acestuia că rezultatele recensământului vor reflecta realitatea şi că macedonenilor şi tuturor minorităţilor li se va permite să declare ce sunt.

„Implementarea atentă a recensămintelor este importantă pentru procesul de aliniere la cadrul legal internaţional şi european în ceea ce priveşte domeniul drepturilor omului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului afacerilor externe, Borce Stamov, publicaţieiSETimes.

Pentru îndeplinirea standardelor internaţionale este necesară „respectarea deplină şi consecventă a principiului de auto-identificare şi de neabuzare a prevederilor legii naţionale”, a spus acesta.

sursa: SETimes

Scrie un comentariu


51 queries in 0,619 seconds.