AntiMedia – Alternativă informațională » Iranul va furniza Europei gaze naturale printr-o nouă conductă

Internaţional, Noua Ordine Mondială

Iranul va furniza Europei gaze naturale printr-o nouă conductă

Directorul Companiei Naţionale Iraniene, „Javad Oji” a anunţat încheierea unui acord pentru construcţia unui nou gazoduct care va furniza gaze naturale statelor din Europa, trecând prin Iraq şi Siria.

Acordul cu privire la noua rută de transportare a gazului natural în Europa a fost încheiat săptămâna trecută în cadrul vizitei ministrului iranian al resurselor naturale în Siria.

Potrivit acordului semnat, gazul din Iran va fi transportat în Iraq şi Siria pentru asigurarea cu combustibil a centralelor electrice locale, prin sudul Libanului ajungând în Marea Mediterană şi Europa.

Iran, Iraq şi Siria intenţionează să angajeze un consultant internaţional pentru elaborarea rutei conductei de gaz şi evaluarea parametrilor economici ai construcţiei.

Noul gazoduct va avea lungimea de 2 mii de kilometri, dintre care 700-1000 km vor trece prin Iran. Lungimea conductei în Iraq va constitui 500 km, iar în Siria 500-700 km.

Formula de calcul a preţului la gaz va fi convenită mai târziu de consorţiul care urmează să se ocupe cu construcţia conductei de gaz.

Conform unor estimări, costul gazoductului s-ar ridica la 2-2,5 miliarde de dolari.

Noile documente legate de colaborarea în domeniul gazului şi petrolului au fost semnate cu ministrul sirian Sufian Аlао în cadrul vizitei a ministrului iranian al petrolului Masoud Mirkazemi în Siria.

În noiembrie al anului trecut, preşedintele iranian Mahmud Ahmanidjad a propus statelor din Europa să achiziţioneze gaz natural din Iran, cu condiţia anulării sancţiunilor economice impuse ţării.

Scrie un comentariu


37 queries in 1,067 seconds.