AntiMedia – Alternativă informațională » Investiţiile în terenuri, cele mai sigure în timp

Economie

Investiţiile în terenuri, cele mai sigure în timp

După ce preţurile la alimente sunt în continuă creştere pe piaţa autohtonă, investiţiile în terenuri sunt cele mai sigure pe termen lung. Investitorii şi analişti funciari recomandă achiziţionarea trenurilor pentru cei care vor un profit în timp.

Preţurile la alimente şi materii prime pentru industriile alimentară şi uşoară au atins niveluri-record, potrivit datelor Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimente

(FAO), iar Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) estimează că producţia de alimente va trebui să crească cu 70% înainte de 2050 pentru a ţine pasul cu schimbarea tendinţelor de consum şi creşterea populaţiei de pe Glob.

Costul terenurilor

Datele statistice arată că, în prezent, preţul de piaţă al pământului este relativ redus. Astfel, preţul mediu al unui hectar de pământ oscilează de la  10,3 la 12 mii de lei şi este mai mic, faţă de preţul mediu a unui hectar de pământ în Polonia, care după calitate este mai inferior, şi constituie 2,9 mii euro. În Polonia pământul corespunzător calităţii celui din Republica Moldova se comercializează la un preţ de peste 7 mii de euro.
Preţurile terenurilor arabile pentru un hectar în unele ţări europene
România – 700 -1500 Euro
Olanda – 14.800 euro
Franţa – 8.300 euro
Belgia – 8.500 euro
Slovacia – 6.000 euro
Cehia – 5.300 euro
Rusia – 2.000 euro
Ucraina – 1.600 euro

Cererea scăzută pentru terenuri în Republica Moldova se datorează, profitului scăzut din activităţile agricole , precum şi condiţiile creditare anevoioase pentru cei care vor să dezvolte o afacere în agricultură. În plus mai este şi costul ridicat de arendă şi subevaluarea pământului în actele de vânzare-cumpărare pentru  diminuarea taxelor notariale şi a costurilor de înregistrare în Cartea funciară.

Potrivit legislaţiei în vigoare, proprietarii terenurilor agricole private au dreptul de a vinde terenurile la preţ liber. Conform declaraţiilor persoanelor cu funcţii de răspundere din oficiile cadastrale, subiecţii contractului de vânzare-cumpărare în cele mai multe cazuri stabilesc preţuri mult mai mici decât valoarea reală a terenului, pentru a suporta cheltuieli minime la perfectarea contractului. În cazul vânzării-cumpărării terenurilor agricole din domeniul privat al unităţii administrativ-teritoriale, preţul acestuia nu poate fi mai mic decât preţul normativ al pământului.

Nivelul preţului terenurilor agricole pe zone nu totdeauna depinde doar de fertilitatea solului, ci şi de evoluţia economiei Republicii Moldova. Creşterea preţului pământului va putea să aibă loc numai în condiţiile creşterii cererii produselor autohtone pe piaţa internă şi externă.

Un subiect contradictoriu, în acest context, este oferirea dreptului de achiziţie a loturilor de teren persoanelor străine şi apatrizilor. Din punct de vedere legislativ, acest subiect este diferit în actele normative. Astfel, în art. 22 al Legii cu privire la investiţiile în activitatea de întreprinzător se stipulează că: “Investitorii străini pot dobândi, în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova, dreptul de proprietate asupra bunurilor imobile de pe teritoriul Republicii Moldova, cu excepţia terenurilor cu destinaţie agricolă şi a celor din fondul silvic, pentru a desfăşura activitate de întreprinzător”.

În art. 6 al Legii privind preţul normativ şi modul de vânzare-cumpărare a pământului se menţionează că: „dreptul de vânzare-cumpărare a terenurilor cu destinaţie agricolă aparţine statului, persoanelor fizice cetăţeni ai Republicii Moldova, precum şi persoanelor juridice al căror capital social nu conţine investiţii străine”, ceea ce vine în contradicţie cu prevederile art. 6 a Legii cu privire la investiţiile în activitatea de întreprinzător în care se menţionează că: “Investitorilor li se acordă condiţii echitabile şi egale de activitate, care exclud aplicarea de măsuri discriminatorii ce ar putea împiedica dirijarea, operarea, întreţinerea, folosirea, fructificarea, achiziţionarea, extinderea sau dispunerea investiţiilor”.

Investitorii străini sunt nedumeriţi vizavi de restricţiile legislaţiei autohtone privind achiziţionarea terenurilor agricole. Specialiştii în domeniu susţin că pe acest fundal au descrescut investiţiile străine în agricultură. Iar cei de aici, care vor să investească în terenuri, sunt lipsiţi de puterea financiară, care le-ar permite dezvoltarea unei afaceri de succes în câţiva ani.

Febra terenurilor

Potrivit unui studiu realizat de Knight Frank, Europa de Est este una dintre zonele cele mai interesante pentru investitorii străini. Republica Moldova şi ţările vecine astăzi reprezintă cele mai mari oportunităţi de investiţii în timp ce Federaţia Rusă este o zonă riscantă. Republica Moldova are suprafeţe comasate întinse, printre cele mai bune si totodată subevaluate soluri.

Deocamdată, investitorii străini nu se îmbulzesc să îşi plaseze capitalul în terenurile agricole din Republica Moldova, deoarece riscurile sunt prea mari, deşi există avantajul comercializării producţiei agricole în ţările din comunitatea europeană şi în cele din CSI.
Potrivit ziarului de mică publicitate Makler, 1 ha de pământ cu destinaţie agricolă în suburbia Chişinăului costă în medie între 4000-7000 de euro în funcţie de zona amplasării şi infrastructura din apropiere. În ţară preţul terenurilor agricole variază de la 10 la 15 mii de lei pentru un hectar.
Terenurile agricole ocupă cam 75% din suprafaţa totală Republicii Moldova. Un recensământ al terenurilor agricole deocamdată nu s-a făcut.

sursa: eco.md

Scrie un comentariu


26 queries in 1,012 seconds.