AntiMedia – Alternativă informațională » Între dreptate și ilegalitate: „SCUTUL SOCIAL” vânează potențialii PEDOFILI din R. Moldova

Antisistem, Social

Între dreptate și ilegalitate: „SCUTUL SOCIAL” vânează potențialii PEDOFILI din R. Moldova

Își creează un cont fals pe rețele de socializare, cu nume de băieți sau fete de 10-14 ani, primesc mesaje din partea unor bărbați necunoscuți, încep conversația din numele așa-zișilor copii și încearcă să afle care este scopul lor. Este vorba despre grupul de tineri „Scutul Social”, care încearcă astfel să identifice potențialii pedofilii din R. Moldova și să ofere informația obținută organelor competente.

Cristian Roșca, unul dintre activiștii grupului, susține că ei nu scriu niciodată mesaje în numele copiilor, ci așteaptă ca potențialii pedofili să acționeze primii. „De asemenea, noi nu provocăm persoana la discuții intime și nici nu propunem să ne vedem. Acestea sunt niște reguli de bază ale grupului, care sunt respectate cu strictețe”, spune Cristian Roșca.

„Societatea noastră se află într-o criză morală”

Grupul „Scutul Social” s-a format acum jumătate de an și a devenit cunoscut prin faptul că „vânează” potențiali pedofili. În prezent, sunt cinci tineri în echipă, însă încă mulți alți tineri vor să li se alăture. „Noi nu prindem pedofili, noi doar identificăm potențialii agresori. Chiar dacă în urma discuțiilor pe rețelele de socializare sau la telefon suntem convinși că acesta este pedofil, nu avem dreptul să-l numim astfel până nu va apărea decizia judecății. Grupul nostru încearcă să combată un fenomen care există în societatea noastră și este neglijat”, afirmă Cristian. Așadar, dacă inițial tinerii credeau că nu vor reuși să identifice agresorii, după doar câteva zile de activitate au observat că sunt foarte mulți bărbați suspicioși. „La doar jumătate de an de activitate, am reușit să ne întâlnim cu aproximativ zece oameni suspectați că ar fi pedofili”, povestește tânărul.
Mai mult, Cristian Roșca precizează că societatea noastră se află într-o profundă criză morală și, anume din acest motiv, sunt necesare asemenea grupuri sociale, care i-ar putea responsabiliza pe unii oameni. „Activitatea noastră se desfășoară astfel: așa-zișii adolescenți de 10-14 ani sunt contactați pe rețelele de socializare de potențiali pedofili. Ulterior, după o discuție online, se efectuează o captură de ecran, care, ulterior, servește drept dovadă că individul propune un act sexual unui minor. La fel este necesar ca în conversație să se vadă clar că agresorul stabilește întâlnirea într-un anumit loc. Mai mult, este important ca în timpul întâlnirii tânărului să-i fie adresate următoarele întrebări: „Ce vom face? Ai mai întreținut relații sexuale cu băieți de 12-14 ani?”, dezvăluie Cristian Roșca. Respectiv, după obținerea tuturor informațiilor necesare, „Scutul Social” furnizează datele Centrului pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane.

„Oamenii se bucură, dar este ilegal”

Șeful secţiei urmărire penală de la Centrul de Combatere a Traficului de Fiinţe Umane, Iurie Podarilov, a menționat că este foarte bine când cineva cooperează cu organizațiile de profil. „Noi nu negăm nicio informație care parvine la centru. Fiecare situație este investigată în mod obligatoriu. Dacă se confirmă, urmează ca persoanele vinovate să răspundă în fața legii. Din păcate, noi nu putem confirma sau nega faptul că acest grup ne difuzează informații, pentru că este confidențial și ținem la sursele noastre”, precizează Iurie Podarilov.

Juristul Valeriu Jereghi, de la Institutul pentru Drepturile Omului, a declarat că această situație este una destul de dificilă. El spune că acest grup, chiar dacă identifică potențiali pedofili, fac aceasta mai mult ilegal decât legal. „Pentru asemenea situații sunt departamente speciale, care ar trebui să ia atitudine. Am văzut un video unde acești tineri s-au întâlnit cu o persoană și i-au divulgat numele, i-au arătat fața și, ulterior, au postat video pe internet, unde poate să-l vadă oricine. Dacă se confirmă că acest om este nevinovat și că a fost o greșeală, viața lui va fi distrusă”, relatează juristul.

Valeriu Jereghi este de acord că aceste persoane trebuie identificate, dar spune că de aceasta ar trebui să se ocupe poliția. „Eu cred că este o situație similară cu cea în care s-a propus castrarea chimică. Oamenii aplaudă și se bucură că există un asemenea grup, dar nu se gândesc că poate fi ceva ilegal”, conchide juristul Valeriu Jereghi.

Pedofilii, oameni-cameleon

Psihologul Larisa Mămăligă este de părere că, dacă un copil cu vârsta cuprinsă între 10 și14 ani ar vorbi cu un potențial pedofil, acesta s-ar putea alege cu o traumă psihologică. „De regulă, pedofilii abordează copii din familii social vulnerabile. Ei sunt tipul de persoane-cameleon. Le promit copiilor dulciuri, jucării, bani sau haine și astfel le câștigă atenția. Copiii se lasă convinși ușor de persoanele care se poartă bine cu ei și, ulterior, ar putea avea de suferit”, a subliniat psihologul.

Întrebată cine poate ajunge pedofil și cum acesta ar putea fi identificat, Larisa Mămăligă a răspuns că pedofilii, de regulă, ajung persoane care de mici au avut o traumă psihologică – fie au fost abuzați fizic, fie sexual. „Per ansamblu, un pedofil este destul de blând, știe cum să comunice cu toți copiii și este un bun manipulator, de aceea este destul de dificil ca acesta să fie depistat. Este important ca părinții să știe permanent unde sunt copiii lor și cu cine comunică”, afirmă Larisa Mămăligă.

De altfel, psihologul vine cu mai multe recomandări pentru părinți. Aceștia trebuie să fie mereu gata să-și asculte copilul. Ei trebuie să cultive la odraslele lor încrederea și să nu-i sperie cu orice ocazie. De asemenea, nu trebuie să lase copiii să se informeze singuri de pe internet.
Totodată, Larisa Mămăligă se arată mulțumită de ceea ce fac membrii grupului „Scutul Social” și speră că numărul pedofililor de la noi din țară se va micșora.

NOTĂ: Întreţinerea raporturilor sexuale sau săvârşirea acţiunilor perverse faţă de o persoană despre care se ştia cu certitudine că nu a atins vârsta de 16 ani se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani.

 

 sursa: TIMPUL.MD

Scrie un comentariu


60 queries in 0,844 seconds.