AntiMedia – Alternativă informațională » În premieră pentru Republica Moldova: o instanță de judecată a condamnat o zicală populară

Corectitudine politică

În premieră pentru Republica Moldova: o instanță de judecată a condamnat o zicală populară

O instanță de judecată a decis sancționarea lui Anatol Plugaru pentru utilizarea unui vorbe populare în unul din discursurile sale publice. Instanța îl va obliga pe fostul director SIS să-și ceară public scuze de la țigani, pentru declarațiile pe care aceștia le consideră “rasiste”.

Judecătoriei sect. Rășcani a decis sancționarea lui Anatol Plugaru pentru utilizarea expresiei “procedează exact ca ţiganii cu copilul nespălat – decât să îl spele, mai bine fac altul”, în cadrul unei conferințe de presă din 24 februarie 2010, referindu-se la actuala clasă politică.

Plângerea în instanță de judecată a fost semnată de Centrul Național al Romilor, fiind reprezentată de avocatul Doina Ioana Străisteanu.

În opinia pârâților, chiar și utilizarea termenului de “țigani”, cu care se identifică minoritatea țigănească din Republica Moldova, reprezintă o jignire a acestui grup etnic și o manifestare a unei atitudini „rasiste”. Partea „vătămată” consideră că astfel de declarații constituie o „constituie incitare la discriminare faţă de Romi (țigani n.r.)”.

În prezent, un grup de organizații non-guvernamentale, grupate în cadrul unei “coaliții nediscriminare”, încearcă să impună aprobarea proiectului de lege cu privire la combaterea și prevenirea discriminării, care va presupune crearea unui organ (Centrul Național pentru Combaterea Discriminării), care își va urma să sancționeze atitudinile și opiniile „incorecte politic”. Legea a fost criticată dur atât de către reprezentanții societății civile și experți străini, dar și o mare parte a clasei politice, Biserică.

Anterior, reprezentanții Coaliției Nediscriminare s-au pronunțat și pentru interzicerea bancurilor despre blonde și evrei.

Scrie un comentariu


37 queries in 0,815 seconds.