AntiMedia – Alternativă informațională » George Soros susţine manifestaţiile împotriva Wall Street. Ce spune miliardarul despre cauza protestelor

Noua Ordine Mondială

George Soros susţine manifestaţiile împotriva Wall Street. Ce spune miliardarul despre cauza protestelor

Bogatul investitor american George Soros a declarat luni că priveşte cu simpatie manifestaţiile împotriva Wall Street care, în opinia sa, au fost cauzate de „super-bonusurile” plătite de către bănci.

„Am simpatie faţă de opiniile lor”, a declarat Soros într-o conferinţă de presă la ONU, răspunzând unei întrebări despre manifestanţii care au încercat să blocheze Podul Brooklyn la sfârşitul acestei săptămâni şi care au făcut apel la organizarea de noi manifestaţii miercuri, în cartierul financiar din New York.

Soros, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, a precizat că o proporţie importantă din furia exprimată de manifestanţii anticapitalişti şi ultraconservatorii din cadrul „tea party” vizează acţiunile băncilor.

„Le înţeleg reacţia, sincer”, a spus Soros, subliniind situaţia micilor întreprinderi, ale căror dobânzi la credite au crescut de la opt la 28 de procente, după criza din 2008.

„Şi pentru că depindeau de acest credit pentru a-şi gestiona întreprinderile, mulţi dintre ei au fost nevoiţi, în realitate, să îşi înceteze activitatea”, a continuat el.

„Iar, în acelaşi timp, hotărârea de a nu injecta capitaluri în bănci, ci, în realitate, de a le scăpa de activele neperformante şi a le permite să iasă din gaură, lasă băncile cu super-profituri şi le permite să ofere super-bonusuri”, a adăugat miliardarul.

„Contrastul între cele două (situaţii) este, cred eu, principalul motiv” al manifestaţiilor anticapitaliste şi ale „tea party”, a mai apreciat Soros.

El a acumulat o avere imensă din speculaţii, inclusiv peste un miliard de dolari, mizând împotriva lirei sterline, în 1992.

Soros a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă în care a anunţat că donează până la 40 de milioane de dolari pentru un proiect de dezvoltare în numeroase ţări africane.

Mobilizarea anticapitalistă a luat sâmbătă o nouă amploare. Peste 700 de persoane care au blocat circulaţia rutieră pe Podul Brooklyn au fost arestate, potrivit Poliţiei din New York, provocând o puternică susţinere pe Internet şi o „publicitate” fără precedent pentru mişcare.

Inspirându-se totodată din mişcarea de protest a „indignaţilor” şi revoltelor din timpul „primăverii arabe”, mişcarea „Ocupăm Wall Street” a fost lansată la jumătatea lui septembrie. De atunci, câteva sute de persoane organizează în fiecare zi mitinguri în faţa Bursei din New York.

sursa:Mediafax

Scrie un comentariu


57 queries in 0,920 seconds.