AntiMedia – Alternativă informațională » File de jurnal sau cum am găsit eu liniştea

Ortodoxie

File de jurnal sau cum am găsit eu liniştea

de Ana Bătrîn

linişte sufleteascăMereu am fost de părere că o viaţă socială activă şi implicarea în cât mai multe proiecte este cheia de succes pentru un viitor promiţător. Pornind de la aceste idei, în ultima perioadă de timp, am încercat să mă implic în tot mai multe activităţi, pe lângă cele obligatorii de la facultate.

Somn puţin, cafea multă, oboseală permanentă. Realizam că o să vină un moment când nu o să mai dau acelaşi randament, iar nervii o să cedeze. Aşa s-a şi întâmplat în una din aceste zile. Prima senzaţie a fost că nu mai vreau să fac nimic din ce mi-am propus, aveam nevoie doar de odihnă şi linişte.

Linişte. Linişte. Linişte. Unde este? Cum o găsesc?

Am luat la întâmplare o carte de pe raft. “Drumul Cuvintelor”, Danion Vasile. Este vorba despre o carte, care a adunat pe paginile sale articole, interviuri cu şi despre Danion Vasile.

Cândva, un prieten mi-a vorbit despre acest autor, spunându-mi că este foarte accesibil tinerei generaţii şi că putem învăţa multe de la el. (…) Am început să citesc din această carte, care vorbea despre bucurie, linişte, pace sufletească. Hopa! Exact de ce aveam eu nevoie. Sper că cititorul care nu a auzit despre acest Danion, nu s-a gândit la un vreun psihoterapeut sau evanghelist care propagă liniştea sufletească în sânul uneia sau altei secte religioase. Este vorba despre un teolog ortodox din Bucureşti, care are foarte multe întâlniri cu tinerii şi care încearcă să  le pătrundă universul, să-i înţeleagă, să-i ajute.

Am citit cu nesaţ din respectiva carte, am recitit anumite fraze, am subliniat şi notat diferite idei. Deci, am studiat mai mult decât am citit. S-ar putea ca unii dintre voi să fi trăit astfel de experienţe, de aceea nu o să fie o noutate dacă o să vă zic, că m-am umplut de linişte şi bucurie. Liniştea venea din cuvintele mieroase şi mângâietoare ale autorului, iar bucuria mi-a fost Bucuria Regăsirii acestei linişti.

Mi-am dat seama că liniştea, bucuria şi pacea aceea infinită vine din rugăciune curată şi o legătură strânsă cu Dumnezeu. Probabil sună prea tehnic sau prea greu de ajuns la înălţimea unei rugăciuni curate , dar pentru asta există Biserica. Să ne îndrume, să ne ajute, să ne fie alături. Şi gândind în aceşti termeni, mi-am dat seama că acea oboseală de care vă vorbeam la început m-a împiedicat să merg duminicile la slujbe, m-a împiedicat să am grijă de sufletul meu, aşa cum ar fi fost cazul, într-o perioadă plină de griji şi probleme.

Pentru prima dată în Postul Mare, am simţit nevoia să postesc. Abia acum, pentru prima dată în Postul Mare, am simţit senzaţia şi atmosfera Paştelui!

Continuând trăirile de mai sus, am participat la o conferinţă cu preotul Teofil Tia, ieri, 14 aprilie. A fost prima mea experienţă de acest fel, iar rezultatele au fost uimitoare! Timp de două ore, am ascultat cu nesaţ sfaturile, poveştile şi învăţăturile acestui om minunat. Un om uşor de abordat, uşor de înţeles şi cel mai important, de o căldură nemaipomenită. E mare lucru, să ştiţi, să poţi ţine treaz şi interesat un auditoriu timp de două ore. Dar câtă învăţătură am tras din aceste două ore!

Printre subiectele atinse, a fost, bineînţeles, şi problema tinerelor cupluri şi pe ce principii ar trebui construită o familie sănătoasă din punct de vedere spiritual şi moral.

Am ajuns la concluzia că, participând la astfel de conferinţe, la slujbe şi rugăciuni împreună, un cuplu devine puternic în faţa ispitelor, devine bogat din punct de vedere spiritual, iar universul celor doi este plin de lumină, dragoste şi căldură.

Cu riscul că acest articol s-ar putea să vă pară dogmatic sau lipsit de culoare, părerea mea este că odată ce avem grijă de suflet, toate celelalte le vom face mult mai uşor!

Scrie un comentariu


23 queries in 0,913 seconds.