AntiMedia – Alternativă informațională » Figuri legionare: Comandantul Sergiu Florescu

Personalităţi

Figuri legionare: Comandantul Sergiu Florescu

Sergiu FlorescuÎnalt, bine legat, cu ochii vii, privirea blîndă, de o energie rară, era de suflet, înțelegător și drept. Așa l-am cunoscut pe camaradul comandant Sergiu Florescu, în vara anului 1933, la Chișinău, cînd am intrat în Mișcarea Legionară.
Român din Bucovina, cu doruri românești, a luptat de copil la L.A.N.C., pentru ca după ruptură să-și reia activitatea alături de Căpitan. La semnalul dat, începe organizarea în Basarabia, alături de Iulian Sîrbu și părintele Tederacki și continuă cu perseverență lupta pentru legiune.
Îl aruncase vitregia vremurilor în Basarabia, ca funcționar de Stat, de unde pentru singurul merit de a fi înscris și militînd în Garda de Fier, a fost îndepărtat din serviciu. Atunci, descurajat și îngrijorat pentru existenta zilei de mîine, scrie Căpitanului, care îi răspunde: “Fii dîrz camarade, că abia sîntem la începutul luptei și multe ai încă să vezi. O bucată de mămăligă s’o găsi și pentru d-ta, căci în țara românească, încă nimeni n’a murit de foame”.
Acest talisman a servit mult în viață camaradului Florescu și la mulți alții care au avut după el aceiași soartă.
Spiritul de inițiativă și organizare au fost pentru Sergiu Florescu armele cu care a învins în viață.
Amenințările, arestările și maltratările, nu l-au clintit din credința față de Căpitan și pentru înalta demnitate de legionar, Căpitanul l-a distins cu gradul de comandant legionar.
Așa a știut să lupte și să înfrîngă toate greutățile ce se puneau în calea Legiunii camaradul Sergiu Florescu, pînă în primăvara anului 1938 în săptămîna Patimilor, care în acel an a fost și săptămîna patimilor legionare, cînd a fost ridicat de acasă de zbirii stăpînirii de atunci și dus împreună cu alți camarazi, în lagărul de la Dragomirna.
De aci îmi scrie o îndrăzneață carte poștală, în care printre altele afirmă: “Cu drag așteptăm ziua cea mare…”
Și-a purtat apoi calvarul prin lagărele de la Miercurea Ciuc și Vaslui, de unde a fost pus în libertate, ca apoi în sîngeroasa noapte de 21-22 Septembrie, să fie ridicat și asasinat în pădurea Grătiești, de lîngă Chișinău, împreună cu vajnicul luptător și colaboratorul său intim Colonelul invalid Vasile Diaconescu, aruncați pe străzile din centrul orașului Chișinău, unde în rînjetul jidanilor care l-au urît și în compătimirea și lacrimile acelora care l-au iubit și stimat, a stat cu placarda de trădător, la cap 2 zile.
Așa a știut Sergiu Florescu să lupte și să moară pentru Căpitan și Cruce, însă vitregia soartei a făcut ca tocmai el să nu aibă la cap o cruce. De aceea se cuvine ca pe altarul memoriei lui Sergiu Florescu, să vărsăm o lacrimă mai mult, pentru că a știut să lupte și să moară pentru o Basarabie legionară, ca astăzi mormîntul său să se găsească într’un fund de cimitir, într’o Basarabie care nu mai este Romînească și fără o cruce la cap.
Camarade Florescu, știu că ne povesteai adesea întîmplări frumoase de la Academia de Educație Legionară de la Carmen Sylva(Astăzi Euforie Sud), poveșteste-ne și acum cum faci de gardă, împreunp cu ceilalți camarazi, în jurul Căpitanului?
Căci voi trăiți, trăiți de-a pururi, nu se poate să fi murit… noi vă simțim.
Sergiu Florescu… prezent!
Ioan Olteanu, Constanta
Ziarul “Cuvântul”, 10 Ianuarie 1941

sursa: Garda de Fier

2 comentarii la “Figuri legionare: Comandantul Sergiu Florescu”

 1. Basarabia este fruntea!!! Traiască Basarabia! Traiască Moldova!
  Mult succes camarazilor de la Noua Dreapta Moldova!!!!!

 2. .Au de patrie, virtute, nu vorbeşte LIBERALUL*,
  Cind atitea guri flaminde au cam strins la gard STEJARUL
  Cind atita LUPARAE arogant si cu trufie
  Cere posturi de ministri intr-un rai al saraciei

  Cind se duc mereu discutii de valori si de principii
  Inteleji ca-i tirguiala si banale investitii
  Inteleji ca partajarea in proportii sau egal
  E cam cit o sa ne coste procurorul general

  Cit coruptia?!. Cit vama?!. Si cit cei de la interne?!.
  Iata sensul la principii si valori din astea ,ferme
  Iata sensul la discutii, intilniri si negocieri
  Iata calea de a vinde pin-si stelele din cer…

  Iara noi, plebeii, gloata, cu iluzii si sperante
  Facem miting peste miting si chemam la alianta
  RACUL, BROASCA si o STIUCA ca sa-i inhamam la carul
  Ce ne-a duce-n Europa, cum ne-indeamna LIBERALUL…

  * – Scrisoarea III M. Eminescu…

  25 decembrie 2010 Chisinau

  Iurie Osoianu

Scrie un comentariu


31 queries in 0,629 seconds.