AntiMedia – Alternativă informațională » Despre o revoluţie inevitabilă a satului şi a sufletului basarabean

Doctrină, Opinii, Politic, Securitatea Naţională, Social

Despre o revoluţie inevitabilă a satului şi a sufletului basarabean

Cetatea Tighina

Sufletul românului se află într-o continuă balansare: între sud şi nord, între est şi vest, între cer şi pământ. În limbajul filosofiei lui Lucian Blaga, este vorba de spaţiul mioritic în care se orânduieşte dealul şi valea sau ritmul iambic al poeziei populare româneşti. În limbajul francezului Gilbert Durand, fenomenul sufletului românesc s-ar defini prin conceptul „nocturnul dramatic” – orânduirea ritmică dintre două principii opuse: noapte-zi, frig-cald, feminim-masculin, înălţare-coborâre etc.

Basarabia este cel mai evident model al acestor pulsaţii: extremele nu îşi au locul, echilibrul şi consensul între polurile opuse este cel mai important factor pentru ordinea spirituală a organismului etnic românesc.

Basarabia este un pământ cu adevărat ciudat: aici sărbătorile creştine se fac pe calendar nou şi pe vechi; aici se fac petreceri atât de ziua ocupaţiei, cât şi de ziua eliberării, aici oamenii pot vorbi în limbi diferite, dar să se înţeleagă de minune, pentru că basarabeanului nu îi place să forţeze mersul lucrurilor, el lasă totul să decurgă de la sine.

Iată de ce sunt atât de nefireşti şi neînţelese în mediul rural izbucnirile radicale ale populaţiei urbane: scandaluri, lupte politice, lozinci patriotarde şi naţionaliste. La toate crizele şi nevoile, ţăranul nostru are un singur răspuns: „deam… cum o da Dumnezeu!”

Nu, el nu este ignorant. El trăieşte într-o altă dimensiune, una diferită de civilizaţia betonului armat, vitezei şi omogenizării. Viaţa satului are un alt ritm, o altă viaţă, iar implicarea în activitatea politică („polis” – oraş) nu este decât o invazie a ritmului urban în lumea obştei săteşti, o invazie a dezechilibrului în lumea echilibrului.

Iată de ce orice campanie electorală este o adevărată teroare pentru săteni. Prin natura sa, politica nu este caracteristică decât mediului urban. Să nu uităm că toate evenimentele şi procesele politice se petrec în oraş şi doar pentru oraş, iar satul rămâne oarecum străin de toate acestea, pentru că are alte necesităţi, alte nevoi, alte mecanisme de soluţionare a problemelor sale. Satul este o societate tradiţională în care democraţia liberală este un absurd, o mascaradă.

Revoluţia satului împotriva oraşului

Naşterea generaţiei interbelice are loc în condiţiile creşterii numărului de tineri care au migrat de la sat la oraş. În acea perioadă, România încă nu avea o populaţie urbanizată. Oraşele sunt invadate de tinerii veniţi de la ţară care, sosiţi din lumea firescului, descoperă o lume dezechilibrată şi nefirească. Acesta a şi fost unul din factorii care a contribuit la popularizare Mişcării Legionare, care nu a reprezentat decât o revoluţie a civilizaţiei satului împotriva civilizaţiei oraşului şi a tradiţiei împotriva raţionalismului, a moralităţii împotriva imoralităţii.

Astăzi, Basarabia se află într-o situaţie similară. În Republica Moldova domină populaţia rurală, iar migraţia de la sat la oraş continuă. Lovitura dintre cele două lumi opuse, mai devreme sau mai târziu, va avea loc. Ea este una inevitabilă. Energia vitală, concentrată într-un singur punct, va izbucni ca o revoluţie, revărsându-se peste întreaga Basarabie. Roata istoriei se va reîntoarce, iar oamenii vor începe să-şi caute rădăcinile uitate.

Războiul de pe Nistru nu a fost decât un scenariul din lupta dintre civilizaţia satului şi oraşului, dintre moldovenismul industrial-kolhoznic sovietic şi românismul tradiţional rural.

Ritmul satului va infecta oraşul, ceea ce va însemna moartea politicului şi victoria sufletului românesc. Sinergia va înlocui opoziţia dintre lucrurile aparent contrare, iar nefirescul se va stinge de la sine.

Autor: Octavian Racu

Scrie un comentariu


26 queries in 0,592 seconds.