AntiMedia – Alternativă informațională » Boris Birștein – autorul atacului raider asupra Întreprinderii de Stat „Registru”?

Securitatea Naţională

Boris Birștein – autorul atacului raider asupra Întreprinderii de Stat „Registru”?

Două companii străine, care îi aparţin omului de afaceri Boris Birştein, cer de la Guvernul Moldovei despăgubiri în valoare de 41 de milioane de dolari într-un dosar în care figurează Întreprinderea de Stat „Registru”.

Premierul a declarat ieri la PublikaTV că ce s-a întâmplat la REGISTRU este o consecință a deciziei Curții Constituționale. Asta după ce ultima a anulat pachetul de „legi antiraider”, adoptat de Guvern prin asumarea răspunderii, în timp ce Legislativul se afla în vacanță în vara anului trecut.
Potrivit paginii electronice Allbusiness.com, compania „Trimol Group” a anunţat că filiala sa, „Intercomsoft”, a depus o cerere de arbitraj împotriva Guvernului Moldovei la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Geneva.

Potrivit lui Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale, instituția pe care o reprezintă nu are nicio legătură cu acest caz. Acesta a declarat  că e vorba de fapt de o decizie a Judecătoriei Economice de Circumscripție Chișinău.

Roman Talmaci, președintele Uniunii Executorilor Judecătorești a confirmat pentru portalul nostru de știri că există un dosar cu o decizie mai veche a Judecătoriei Economice de Circumscripție Chișinău, menținută în vigoare de către Curtea de Apel Economică din Chișinău.

AllBusiness.com notează că reprezentanţii firmei cer despăgubiri în valoare de 41 de milioane de dolari americani, deoarece Executivul moldovean ar fi încălcat prevederile unui acord din 1996. Potrivit acestui document, „Intercomsoft” a furnizat Guvernului moldovean mai multe echipamente, tehnologii, materiale consumabile, dar şi soft-uri necesare pentru producerea paşapoartelor, a permiselor de conducere, buletinelor şi altor acte de identitate.

Prima solicitare în Arbitrajul Internaţional a fost adresată încă în 2006, iar atunci suma despăgubirilor cerute era de aproximativ 20 de milioane de dolari. Potrivit directorului financiar al companiei „Intercomsoft”, Jack Braverman, citat de Allbusiness.com, firma s-a arătat dezamăgită de comportamentul Executivului moldovean, care fără nicio justificare sau explicaţie a refuzat să aplice prevederile contractuale.

„Intercomsoft” este o companie specializată în producerea de echipamente şi soft-uri pentru crearea sistemelor specifice bazelor de date utilizate pentru identificarea şi securizarea documentelor.

sursa: www.timpul.md

DOSAR:

BIRŞTEIN Boris, om de afaceri

Născut la 11 noiembrie 1947 în Lituania. În 1977 emigrează în Israel, de acolo în Elvetia iar apoi în Canada, unde a dobândit cetățenie. În 1981-96 era cunoscut ca președinte al companiei elvețiene “Seabeco”. În 1991 a înregistrat în Moldova o companie subsidiară “Seabeco-Moldova”. A fost copreședintele Consiliului economic suprem pe lângă Președintele Moldovei M. Snegur. A organizat o rețea de companii comerciale și de producție (după unele estimări, ar fi investit în RM până la 20 mln. dolari. Din 1994 coproprietar al BC „Eximbank” SA (65% din acțiuni), în 1996 a răscumpărat de la Guvernul RM restul de 35%. În 1996 a renunțat la brand-ul comercial „Seabeco” (devenit prea scandalos în spațiul CSI), înființând în SUA compania „Trimol Group Inc.” Pe care și-a reperfectat toate activele sale din RM (banca, compania de asigurări, hotelul, etc.). În 1997-99 a creat media-concernul NIT, din care fac parte Compania TV moldo-irlandeză NIT, postul de radio „Serebreanii Dojdi”, Agenția de presă „Interlic”, ziarele „Delovaia gazeta”, „Kișiniovschie novosti”, „Molodioji Moldavii”, etc.

Doctor în filosofie și economie, profesor, academician al Academiei Internaționale de Informatizare (fondată tot de el)

Informație actualizată la 05 decembrie 2000

Sursa: “Logos-Press”

Scrie un comentariu


37 queries in 0,810 seconds.