AntiMedia – Alternativă informațională » Belgrad: Manifestaţie împotriva NATO, înaintea unei conferinţe militare

Antisistem, Noua Ordine Mondială

Belgrad: Manifestaţie împotriva NATO, înaintea unei conferinţe militare

Câteva sute de persoane au protestat duminică după-amiază la Belgrad, fără incidente, faţă de o conferinţă organizată de NATO marţi şi miercuri, în capitala sârbă, pe teme de securitate regională şi mondială, informează Mediafax.

Manifestanţii, care s-au adunat la apelul Partidului Democratic din Serbia (de opoziţie), al fostului premier sârb naţionalist Vojislav Koştuniţa, au afişat pancarte pe care scria „Nu, NATO”, „Jos labele de pe Serbia”.

„Serbia nu trebuie să devină niciodată membru NATO şi nu vom uita niciodată că (NATO) ne-a bombardat timp de trei luni”, a declarat un protestatar, Zarko Andrejevici, amintind campania de bombardamente condusă de Alianţa Nord-Atlantică în 1999 împotriva regimului fostului preşedinte Slobodan Miloşevici.

Prin aceste bombardamente, NATO intenţiona să determine forţele lui Miloşevici să pună capăt campaniei împotriva forţelor separatiste kosovare albaneze.

Această campanie de bombardamente s-a făcut fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.

Manifestaţia de la Belgrad a avut loc cu două zile înaintea deschiderii unei conferinţe organizate în capitala sârbă şi la care ar uma să participe statele NATO, precum şi ţările care au diferite programe de parteneriat cu Alianţa.

Lucrările se vor referi la securitatea regională şi mondială, potrivit unei surse oficiale.

Serbia face parte din Parteneriatul pentru Pace din 2006, un program de cooperare al NATO cu ţările care aspiră să adere.

Dar Belgradul, care are relaţii strânse cu Moscova, s-a pronunţat anul următor pentru o politică de neutralitate militară.

Opinia publică sârbă se opune ferm aderării la NATO, iar partidele politice consideră că o asemenea aderare, dacă ar fi de actualitate, ar trebui supusă unui referendum.

sursa: România Liberă

Scrie un comentariu


26 queries in 0,543 seconds.