AntiMedia – Alternativă informațională » “EURONEWS” discreditează R.Moldova la comanda Rusiei?!

Eurosceptic, Opinii şi Analize

“EURONEWS” discreditează R.Moldova la comanda Rusiei?!

Reportajul despre cea mai săracă ţară de pe continentul european, adică R. Moldova, produs de jurnaliştii de la “EuroNews” ridică dubii în privinţa profesionalismului, fie a „partizanatului geopolitic” al postului considerat pan-european, obiectiv şi echidistant. “No Spring for Moldova” este fundalul conceptual pe care sunt proiectate cele mai negative şi deplorabile aspecte ale R. Moldova. Case pe cale să se risipească, oameni săraci şi flămânzi, cu viitor incert, sunt primele imagini dedicate Moldovei, aduse în atenţia publicului european. Deşi, asemenea panorame triste pot fi găsite în prezent chiar şi zonele defavorizate din unele state noi membre ale UE (România sau Bulgaria), jurnaliştii de la “prestigiosul EuroNews” au hotărât să dea pe post stereotipurilor despre Moldova la gradul superlativ şi cu cea mai negativă faţetă posibilă.

După ce Eurovisionul a fost considerat de participanţii din Moldova drept o reuşită în privinţa promovării ţării cu resurse financiare reduse, vin jurnaliştii europeni pentru a distruge în câteva clipe “mitul mioritic” dansat şi cântat de băieţii de la Zdob şi Zdub, cu energizanta (dar nu şi cea mai reuşită) piesă “So Lucky”.

Cine vrea cu orice scop să ne dezavantajeze în faţa europenilor, folosind mass-media europeană numărul unu, cu o acoperire şi vizibilitate pe întregul continent european? Prima şi unica în lista acuzaţiilor este Rusia, precum şi acoliţii săi de la Tiraspol! Şi nu numai?! Dar de ce acum şi vor mai urma alte “atacuri imagistice” împotriva Moldovei? Cu siguranţa odată începută campania de defăimare a Moldovei va continua, cel puţin până la reuniunea neformală a “formatul 5+2″ la Moscova, din luna iunie curent, unde se aşteaptă o turnură semnificativă pentru negocierile privind soluţionarea conflictului transnistrean. Din această perspectivă, o asemenea campanie direcţionată contra Moldovei este justificată, deoarece Rusia încearcă să modeleze contextul diplomatic şi opinia publică europeană pentru a orienta formatul de negocieri corespunzător intereselor proprii. Aici e vorba în primul rând de consolidarea şi permanentizarea neutralităţii R. Moldova, prin ancorarea la aceasta a unei administraţii autonome transnistrene cu drepturi largi, inclusiv cel de “veto”, dar puternic pro-rusească şi anti-occidentală (anti-NATO). Realizând aceasta, cei de la Kremlin reuşesc să manipuleze cu viteza şi gradul de integrare a Moldovei în structurile europene şi euro-atlantice.

Implicaţia Rusiei în scenariul reportajului “No Spring for Moldova” iese în evidenţă prin modul cum sunt prezentate cele două maluri ale Nistrului. În cazul malului controlat de Chişinău este impregnat mesajul sărăciei, neputinţei, migraţiei masive spre Vest. Pe când malul stâng este ilustrat cu “pământuri fertile şi roadă îmbelşugată”, cu proces de producţie în plină desfăşurare. Acest contrast frapant dintre malul drept şi stâng, a fost intensificat cu imaginea pe drept calomnioasă, unde moldoveanul de pe malul drept este un servitor la angajatorul transnistrean. Pentru a evidenţia şi mai mult acest pretins complex al inferiorităţii populaţiei de pe malul drept, arhitecţii reportajului au gândit “o scenă de cerşire”, unde “transnistreanul” îi întinde muncitorului moldovean “valută transnistreană”. În mod intenţionat, reportajul îl prezintă pe transnistrean drept “personaj prosper”, iar pe moldovean – “muncitor jalnic”, pentru care banii câştigaţi pe malul stâng este ultima soluţie pentru a supravieţui. Dorind să redea culori şi mai închise acestei scene, jurnaliştii înscenează discursul muncitorului moldovean, unde acesta “roagă” să fie realizată reintegrarea ţării, salvatoare pentru fals pretinsa “sărăcăcioasă şi cerşetoare” Moldovă.

Reportajul difuzat de “Euronews” este o adevărată lovitură de imagine pentru ţară, într-un context foarte sensibil şi complicat, când autorităţile centrale lucrează asiduu şi eficient, cel puţin pe planul politicii externe şi diplomatic. Dar misiunea campaniei denigratoare este de impune Chişinăul să accepte statutul de parte egală în negocieri pentru Tiraspol, care potrivit reportajului este nu doar mai avansat din punct de vedere socio-economic, dar şi superior ca entitate politică, în condiţiile nerecunoaşterii pe plan internaţional. Odată obţinând această concesie, Moscova crede că va putea aranja şi alte compromisuri din partea Chişinăului, prin intermediul europenilor, cointeresaţi mai mult ca niciodată în gaze naturale mai ieftine.

Fără a ne concentra prea mult pe aspectul geopolitic trebuie să recunoaştem că “EuroNews” ne face o defavoare enormă, dar nu este clar de ce la nivel diplomatic nu au apărut semnale de la Chişinău şi de ce autorităţile nu reacţionează nici într-un fel? Este oare vorba de o conspiraţie mai extinsă sau totuşi Chişinăul s-a resemnat şi acceptă fără rezerve înţelegerile la care europenii ajung cu ruşii? Dar dacă şi europenii au contribuit la reprezentarea Moldovei în aceste nuanţe?

Prin abstracţie dacă excludem faptul că ruşii sunt unicii comanditari ai acestui reportaj, la prima vedere “inofensiv” şi obiectiv, atunci pe cine mai găsim în spatele acestui material “propagandistic”? Din păcate, îi vedem pe anumiţi europeni, foarte prietenoşi cu Rusia (Germania, Franţa, Italia), care posibil pregătesc anumite scenarii pentru Moldova, pentru reglementarea transnistreană şi ambalarea unui “stat nou”.

sursa: Dionisie Cenuşă

2 comentarii la ““EURONEWS” discreditează R.Moldova la comanda Rusiei?!”

 1. Basarabenii trebuie sa fie constienti ca soarta romanilor nu se va decide de puterile occidentale ci de noi insine.

  Deasemenea trebuie sa fie constienti de unde li se trage raul, de fapt nu numai al lor ci al tuturor romanilor.

  Ma indoiesc ca NATO va face un singur gest daca de exemplu rusii intra in Romania.

  Singura solutie este reindustrializarea Romaniei, obtinerea independentei energetice, reinarmarea, reintroducerea serviciului militar obligatoriu, obtinerea armei atomice si relizarea unei aliante de tipul Micii Antante cu Cehia, Slovacia, Polonia si Serbia, eventual bagati si bulgarii, slovenii si tarile baltice.

  Doar in acest fel vor putea fi contracarate tendintele imperialiste ale Rusiei si Ucrainei.

  Romanii din Basarabia trebuie sa-si revendice cu forta dorinta de unire cu Romania iar aceasta sa-i sustina neconditionat.

  Romania Mare ar fi impreuna cu Polonia o forta considerabila in Europa de est, n-ar mai sufla nimeni gresit in zona…

 2. Subscriu.

Scrie un comentariu


70 queries in 1,518 seconds.